SMAP and ICESat-2 Sea Ice Focus Session

Co-Hosted by

U.S. Naval Research Laboratory, Stennis Space Center, Mississippi August 18-19, 2014

The SMAP/ICESat-2 Sea Ice Focus Session is a follow-up to the SMAP/ICESat-2 Joint Mission Tutorial held in Fairbanks, Alaska on September 18-20, 2012. This meeting opens up a unique opportunity to explore in detail the benefits outlined during the Fairbanks Tutorial for incorporating SMAP (launching 2014) and ICESat-2 (launching 2017) data products into existing sea ice research for operational and commercial applications. This Focus Session (co-hosted by the US NRL) concentrates on developing a joint sea ice data product, clarifying how each mission's data products will function, and gaining an understanding of how to better utilize mission products for applications.

Goals

- Examine the challenges and opportunities related to the use of SMAP and ICESat-2 data for sea ice
- Assess the potential efficacy of ICESat-2 and SMAP data in operational and decision-making contexts
- Explore possibilities for combining ICESat-2 and SMAP data products to leverage the functionality of the products for sea ice applications for the NRL

Expected Outcome

A clear and thorough understanding of functionality of the SMAP and ICESat-2 data products for sea ice, as well as a better understanding of opportunities and limitations in using these products operationally and to improve decision-making efforts.

18 AUGUST, MONDAY			
9:30am	Registration and Coffee		
10:00am	Ruth Preller, Superintendent, Oceanography Division, Naval Research Laboratory {20 min}	Focus Session Welcome	
10:20am	Thorsten Markus, ICESat-2 Mission Project Scientist {20 min}	Tutorial Objectives, ICESat-2 Mission Overview, & ICESat-2 Sea Ice Data Products	
10:40am	Simon Yueh, SMAP Mission Project Scientist {20 min}	SMAP Mission Overview and SMAP products	
11:00am	Amanda Leon, National Snow and Ice Data Center {20 min}	SMAP Data Management at NSIDC DAAC	
11:20am	Doug Fowler, National Snow and Ice Data Center {20 min}	ICESat-2 Data Management at NSIDC DAAC	
11:40am	Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {15 min}	Mission Applications and Strategy for Focus Sessions	
12:00pm	LUNCH 12:00-1:30pm		
	Poster Session During Lunch		
1:30pm	Dara Entekahbi, SMAP Mission Scientist Team Lead {20 min}	Synergies with ICESat-2 for Sea Ice and development of experimental products	
1:50pm	Ron Kwok, ICESat-2 SDT Member, Jet Propulsion Laboratory {20 min}	Character of ICESat-2 retrievals over sea ice	
2:10pm	Sinead Farrell, ICESat-2 SDT Member, Science Team Liaison to NRL, ESSIC-UMD {20 min}	Research with NRL and ICESat-2 applications	
2:30pm	Kyle McDonald, SMAP {20 min}	Sea Ice Mapping using SMAP Instrument Measurements	

2:50pm	Thorsten Markus, ICESat-2 Mission Project Scientist {20 min}	MABEL Data and Alaska Flights	
3:10pm	Q & A Panel ICESat-2 and SMAP Sea Ice Product development		
	(Thorsten Markus, Dara Entekahbi , Simon Yueh, Ron Kwok, Sinead Farrell & NSIDC)		
	 Ideas for long term support and identify who will host operational products 		
3:30pm	Afternoon Break		
3:40pm	Carven Scott, Chief, Environmental and Scientific Services Division, NOAA/NWS Alaska Region Headquarters, Anchorage, AK {20 min}	Alaska Sea Ice Operations	
4:00pm	LTJG David Keith and Behnjamin Zib, NOAA National Ice Center, NOAA National Ice Center {20 min}	Plans for Operational use of SMAP Data at NIC	
4:20pm	Robert Lee, Ice Pilot to Maersk Peary, Maersk Line Limited {20 min}	Navigation of oil/chemical tanker through sea ice	
4:40pm	Michael Kingston; Marine Trade & Energy Group, DWF LLP {20 min}	Insurance Industry Contributions: operationalizing the Polar Code in the Arctic	
5:00pm	Day 1 Adjourned		
o vo o prin	Poster Session until 5:30pm, Social Dinner to follow Poster Session		
	19 AUGUST, TUESDAY		
8:30am	Registration and Coffee		
9:00am	Vanessa Escobar, ICESat-2 Applications Deputy Coordinator {15 min}	Recap of Day 1, Objectives for Day 2, & ICESat-2 Early Adopter Program	
9:15am	Pam Posey, ICESat-2 Early Adopter, Naval Research Laboratory {20 min}	Use of ICESat-2 Data as a Validation Source for the U.S. Navy's Ice Forecasting Models	
9:35am	Georg Heygster, SMAP Early Adopter, University of Bremen (Talk given by Simon Yueh) {20 min}	Thickness of Thin Sea Ice from L-band Satellite Observations	
9:55am	Maciej Miernecki, SMAP Early Adopter, Institute of Oceanography, University of Hamburg {20 min}	SMAP Sea Ice Thickness Retrieval Algorithm	
10:15am	George Leshkevich, NOAA/Great Lakes Environmental Research Laboratory {20 min}	Operational applications of multiple satellite sensors to map ice type and wind vector across the Great Lakes	
10:35am		Morning Break	
11:00am	Mission Panel Q&A Session		
	Thorsten Markus (ICESat-2 Project Scientist), Sinead Farrell (ICESat-2 SDT), Simon Yueh (SMAP Project Scientist) Dara Entekahbi (SMAP ST Lead), Kyle McDonald (SMAP EA) • Review Focus Session objectives & successes		
	 Review Focus Session objectives & successes Comment on EA talks and how they will support the transition of mission data from research to operation Identify possibilities for combining ICESat-2 & SMAP data products Identify action forward for a Joint Sea Ice product 		
12:00pm	·	LUNCH 12:00-1:30pm	
1:30pm			
1.30pm	EA Panel Discussion/Audience Discussion Open discussion — Identify potential collaborations and opportunities (Pam Posey, LTJG David Keith, Robert Lee, George Leshkevich, Michael Kingston, Carven Scott)		
2:00pm	Vanessa Escobar {10 min}	Closing Remarks & Announcements	
2:10pm	,		
2.10pm	SMAP/ICESat-2 Focus Session Adjourned Thank you for your attention!		